(Quasi) Cada setmana la ressenya d’una pel.lícula a elBaix.cat per Clara Bosch 

Com que “lo prometido es deuda” avui parlarem de l’excepcional pel.lícula “American Fiction”. Basada en la novel·la Erasure de Percival Everett, s’hi plantegen qüestions com la inclusivitat real que hi ha darrere de la representació estereotipada d’una comunitat (en aquest cas l’afroamericana) a l’art, i si aquesta representació deixa fora part d’aquesta comunitat o fins i tot, pot resultar ofensiva per als qui no se senten identificats amb ella.

La pel·lícula arrenca amb la crisi professional de Thelonious ‘Monk’ Ellison (Jeffrey Wright), un acadèmic i escriptor brillant, però sense èxit. Els seus problemes s’agreugen quan és suspès de la seva càtedra a la universitat per llegir un text que conté la paraula nigger (negre o ‘negrata’) en una classe d’anàlisi literària, i que curiosament ofèn a una alumna blanca, amb qui el professor certament no té pietat.

Les vacances que l’obliguen a agafar, fan que decideixi passar uns dies amb la família a Boston, i que s’enfronti així a una veritat que l’incomoda: els llibres que ha publicat són molt bons, però no es venen i acaben a les seccions d’ “estudis afroamericans” de les biblioteques, tot i que aborden històries que no tenen res a veure amb la temàtica.

Ser un home negre és estar subjecte a estereotips i ‘Monk’ segurament n’és conscient, però durant molt de temps sembla que l’escriptor es situï en la negació. Fins que l’èxit d’una jove escriptora afroamericana (Issa Rae) que escriu com i sobre el que la societat espera que escrigui una persona afro-americana, el motiva a fer el mateix, en clau totalment satírica.

Quina és la seva sorpresa quan descobreix que aquest serà el seu major èxit professional, doncs el que ell pensava que era una clara burla, per a una part de la societat blanca benestant estatunidenca esdevindrà una obra de referència, que s’engrandirà amb la mitologia creada al voltant de l’escriptor “desconegut” -ja que signa amb pseudònim- de l’obra.

Però el cor d’ “American Fiction” és al retrat familiar que es va desenvolupant com a fons del seu drama acadèmic. Sterling K. Brown s’ha anat destacant a la temporada de premis pel seu treball interpretant a ‘Cliff’, el germà del protagonista. A ell se sumaran altres personatges brillants i tendres a parts iguals, que demostraran que la família no és només una qüestió de sang.

Guanyadora de l’Oscar de l’Acadèmia a millor guió adaptat, i amb quatre nominacions més a millor pel.lícula, millor actor principal, millor actor de repartiment, i millor banda sonora, “American Fiction” ofereix un balanç perfecte de rialles, emoció i reflexió. Té un repartiment molt ben acoblat i una història diferent, que ja es pot gaudir en streaming.

Altament recomanada, amb un desenllaç. brillant. Emociona i potser fins i tot incomoda: ens atrevim a mirar-nos al mirall?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here