La diada de Sant Jordi és un dia que se celebra amb especial entusiasme als carrers i places de les ciutats de la vall del Llobregat. Els carrers s’omplen de llibres, roses i activitats, a cada racó

Cornellà


L’Ajuntament de Cornellà ha volgut que aquest any el 23 d’abril estigués més present que mai a la ciutat amb la celebració d’una “Fira del Llibre i la Rosa”, una proposta nova que pretén reforçar el seu compromís amb la promoció de la lectura i la identificació de Cornellà com a ‘Ciutat de la lectura’.

Serà una jornada festiva i participativa que tindrà lloc a la plaça de l’Església com a espai institucional, on hi hauran les tradicionals parades de llibres i de roses i es faran activitats d’interès relacionades amb el foment de la lectura, durant tot el dia, des de les de 10 a  les 20 hores.

La Fira, és una proposta portada a terme pel consistori amb la col·laboració de la llibreria Pati Blau i la implicació de diversos comerços de la ciutat, entitats com Aut@rs de Cornellà i l’Associació Poetes de Cornellà, així com la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC), que afegeix aquest esdeveniment a la recomanació de títols i l’àmplia programació d’activitats vinculades a la lectura que es fan als cinc equipaments de què disposa el municipi.

Durant la jornada, al matí, hi haurà activitats dirigides als alumnes dels centres educatius de la ciutat, com un taller de punts de llibre o de dibuix de vinyetes col·laboratives per commemorar els 40 anys de la Mostra de Còmic de Cornellà. A més, hi haurà un espai anomenat ‘Racó de la lectura’, on poder llegir amb calma; un escenari per a lectures, presentacions, actuacions teatralitzades i música per a tots els públics; un llibre de notes, per poder deixar un text, una opinió o una reflexió sobre el que significa Sant Jordi per a cadascun; un photocall i personatges itinerants.

Aquesta proposta cultural forma part del Pla Ciutat de la Lectura a Cornellà, tot just quan es compleixen quinze anys de la posada en marxa d’aquest projecte municipal transversal que aborda la lectura com a motor de dinamització cultural i social.

Sant Feliu de Llobregat


La Diada de Sant Jordi arriba a la capital del Baix Llobregat amb les tradicionals parades de roses, llibres d’autors i autores locals, i artesania a la plaça de la Vilaa.

L’activitat comença a partir de les 10 h. A les 18 h el Casal de la Gent Gran acollirà un grup de coral, havaneres, tertúlies i sardanes per celebrar la Diada. Mitja hora més tard, a les 18.30 h, les colles de la ciutat faran una tabalada a la plaça de la Vila per donar pas a les 19 h a l’acte institucional de la Diada de Sant Jordi a la sala de plens de l’Ajuntament, on es presentarà el cartell de les Festes de Primavera d’enguany. La jornada finalitzarà amb el tradicional repic de campanes de la Colla de Campaners a les 20.30 h.

El dimecres 24 d’abril el Centre Cívic Les Tovalloles acollirà a les 19 h la xerrada ‘Un món sense llengües’, conduïda per Llenguaferits. Dos dies més tard l’entitat Calaix de Sastrerepresentarà a la plaça de la Salut ‘La llegenda de Sant Jordi’ a les 18 h, a la que seguirà mitja hora més tard la Festa del Voluntariat per la llengua amb l’espectacle ‘Ramó en acció’, al Centre Cívic Les Tovalloles.

La següent cita en el programa de la XXI Setmana per la Llengua arribarà el dissabte 27 a les 12 h amb ‘Contes sonors’, organitzat per la Llibreria Barra/Llibre (c/ Dalt, 2). La darrera activitat se celebrarà el diumenge 28, a les 12 h, al Teatre El Centre, amb l’obra ‘L’aneguet lleig’ a càrrec d’NS Dansa, organitzat per la Xarxa Sant Feliu dins el Cicle d’Espectacles Familiars.

Sant Joan Despí

Sant Joan Despí es transformarà el dia 23 d’abril en un gran escenari on les parades de llibres i roses s’estendran pels diferents barris. N’hi haurà a les places de l’Ermita i de Catalunya, al carrer John F. Kennedy, a la plaça del Mercat, a la plaça de Maria Aurèlia Capmany i a la plaça de l’Estatut.

La Diada es viurà de manera molt intensa a les places de l’Ermita i de Catalunya, al barri Centre, i a l’eix de vianants del carrer John F. Kennedy i la plaça del Mercat, al barri de les Planes, on durant la tarda hi haurà les carpes de signatura de llibres d’escriptors i escriptores locals.

També hi haurà activitats infantils: de 17 a 20 h, a la plaça del Mercat s’hi instal·larà el Baby Campament, un espai de joc en família per reconnectar amb la natura, i la Feria de los Inventos, on la fantasia, els jocs i els experiments seran els protagonistes. A la mateixa hora, però a la plaça de l’Ermita, es farà un taller de pintura i també hi haurà els espais de joc El Refugi, una gran biblioteca de contes, i Trepitgem fusta, una activitat d’equilibri, punteria, coordinació i cooperació.

Altres activitats de la Diada de Sant Jordi seran el Vine i toca, amb els dos pianos s’instal·lats a les places de Catalunya i del Mercat perquè la gent que sàpiga tocar regali les seves peces musicals; la ballada de sardanes de la Colla Sardanista de Sant Joan Despí a la plaça de l’Ermita, i la instal·lació artística que omple de roses la façana d’un dels edificis modernistes més singulars de la ciutat, Can Negre.

Esplugues


La plaça de Catalunya acull de nou, el dimarts 23 d’abril d’11 a 20 h, la Diada del Llibre i la Rosa a càrrec de les entitats d’Esplugues. Hi haurà paradets de llibres i roses, lectures en català (11.30 h), comptes infantils (17.30 h) i actuació de la Banda Infantil de l’Escola Municipal de Música (18.30 h).

L’Avenç oferirà d’11 a 20 h, paradetes, un recital de poesia, música, espai infantil i a les 19 h, sardanes amb la Cobla del Baix Llobregat.

El Museu de Can Tinturé també obrirà les portes, de 17 a 20 h, amb una proposta especial de Sant Jordi a l’espai familiar. El parc Onze de setembre serà la ubicació dels tallers d’infants.

La programació de l’Abril Literari és una oportunitat per descobrir nous llibres i els seus autores i autors, les següents presentacions seran a La Masoveria de Can Tinturé:

‘Xile, 50 anys després’ de Beatriz Silva, el dilluns 22 d’abril a les 18.30 h.

‘L’edat estupenda’ de Raquel Gu, el divendres 26 d’abril a les 18 h.

Sant Vicenç dels horts

Molins de Rei


De 10 a 21 h, a la plaça de l’U d’Octubre,

XXXVII FIRA DEL LLIBRE EN CATALÀ

A partir de les 10 h i durant tot el dia,

SIGNATURES DE SANT JORDI – LA PLAÇA DE LES LLETRES

Els autors i autores de novetats editorials signaran exemplars dels seus llibres al llarg de tot el dia.

De les 9 a les 12 h,

RÀDIO MOLINS DE REI EN DIRECTE

A les 17.30 h,

CERCAVILA DE BASTONERES

A les 18 h,

CERCAVILA DELS CAPGROSSOS

Sortiran de la plaça de Catalunya i voltaran pels carrers de la vila per acabar a la Fira del Llibre en Català, on faran el seu ball.

A les 19 h, a la plaça de l’U d’Octubre,

BALLADA DE SARDANES

a càrrec de la Cobla Ciutat de Terrassa

I durant tot el dia, més activitats, més lletres i poesia com:

A les 11 h i a les 17 h, a la planta baixa de la Biblioteca el Molí,

LA BIBLIOTECA EL MOLÍ, ANTIGA FÀBRICA FERRER I MORA

Un recorregut guiat per conèixer la història de l’antiga fàbrica a través dels espais de la Biblioteca.

De les 10 a les 14 i de les 16 a les 19 h, a la parada d’ÒC,

TRENCA’T LA CLOSCA, DIGUES LA RESPOSTA

A l’estand d’Òmnium cultural es podrà jugar amb la llengua i la literatura catalana tot participant en un concurs de preguntes que donaran opció a una rosa i a participar en el sorteig d’una panera amb llibres i regals de Sant Jordi.

I finalment, a les 19 h, al passeig del Terraplè,

À IGNASI RODA – MONE TERUEL CANTEN ÀNGEL GUIMERÀ

Pallejà


El municipi baixllobregatí es troba en plena celebració d’una nova edició del Dansallibre, una proposta cultural organitzada per l’Ajuntament de Pallejà que l’any passat va tenir una molt bona acollida per part de la ciutadania.

La iniciativa ofereix una programació d’activitats relacionades amb la literatura i la dansa, amb la voluntat de commemorar de manera conjunta dues celebracions: la Diada de Sant Jordi i el Dia de la Dansa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here