La diada de Sant Jordi sempre és una data destacada al nord de la comarca, un dia en què la cultura, la literatura i l’amor omplen els carrers dels municipis de l’entorn. Una jornada ben especial per gaudir i compartir!

Abrera


Aquest dimarts 23 d’abril té lloc la V Fira de Sant Jordi d’Abrera que s’ubica a la plaça de Pau Casals, de 16.00 h a 21.00 h. En cas de pluja la fira es traslladaria a la Casa de Cultura d’Abrera (c. de Federico Garcia Lorca, 17).

La Fira de Sant Jordi compta amb parades de llibres, escriptors/res, comerços locals, entitats i partits polítics…

Castellví de Rosanes

La jornada de Sant Jordi a la localitat baixllobregatina, ve marcada per dues propostes ben tradicionals. D’una banda, la parada de llibres i roses que organitza la classe de 6è de l’escola a la plaça del poble. I de l’altra, a les 18.30h, la lectura del veredicte i lliurament de premis del 15è Concurs de cartells de la Festa Major de Castellví.

L’endemà, dia 24, el Bibliobús La Mola portarà a Castellví l’espectacle de màgia didàctica ‘Sr. Reciclatge’. La proposta es podrà veure a les 11.00h a la sala del CCR i està oberta a tothom que s’hi vulgui acostar.

Les darreres cites de la quinzena cultural de Sant Jordi seran el diumenge 28 d’abril. Per una banda, l’associació de joves La 963 ha organitzat una caminada solidària al matí i un vermut literari a migdia. El vermut serà després de la presentació de conte que recull la primera dècada d’història de l’entitat HipoFam, “Poniendo el foco en la hipomagnesemia”. L’acte tindrà lloc a les 12 del migdia a la plaça del poble. Aquell dia, l’entitat estrenarà també una exposició al vestíbul de l’Ajuntament.

Per cloure el diumenge, la parròquia de Sant Miquel organitza un concert de ‘Música virtuosa per a flauta i orgue en temps de Bach’, amb David Riba i Jonathan Carbó. Serà a les 18.30h a la parròquia, amb taquilla inversa.

Finalment fina al 26 d’abril, a la Casa de la Vila i al Centre Social, es podrà veure l’exposició ‘Reduïm residus’, organitzada per l’Ajuntament amb suport de l’àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de laDiputació de Barcelona.

Collbató

Els actes de Sant Jordi s’inicien al matí amb la tradicional entrega de roses a les persones grans i la celebració de “Sant Jordi a les Residències de Gent Gran”, amb la lectura compartida en veu alta a la Residència Santa Rita i Residència La Montaña, i continúa amb la Fira de roses i llibres de 17 h a 20 h.

Amb una desena de parades d’entitats i comerç local, la terrassa del Casal de Cultura, esdevindrà a la tarda l’epicentre de la diada amb la venda de roses, llibres i altres productes relacionats amb la jornada, juntament amb la programació d’una sèrie d’activitats adreçades a tots els públics i totes les edats.

De 17 h a 19 h, hi haurà el II Concurs de punts de llibres dividit en tres categories, de 3 a 6 anys, de 7 a 14 anys i més de 15 anys, el Taller de xapes per pintar, decorar i personalitzar cada xapa amb imatges relacionades la diada, a més del taller artístic anomenat “Segells ex-libris: la petjada de Sant Jordi”, recomanat a partir de 7 anys, per crear tampons que marquin la propietat dels llibres.

Per finalitzar la jornada, a les 19 h, a la Sala d’actes del Casal de Cultura, hi haurà la taula rodona amb autors i autores locals, “MOTSBATÓ”.

A més, el divendres 26 d’abril al Molí de l’Oli, hi haurà l’espectacle literari “Concert d’amor i de mort” amb Jordina Biosca i David García, un muntatge tendre i emotiu seguint les petjades poètiques de G.K. Chesterton, Mia Couto, Jesús Lizano o Mercè Rodoreda, i el dissabte 27 d’abril a les 11:30h, l’acte de lliurement dels premis del II Concurs de Microrelats Òmnium a Collbató a la sala d’actes del Casal de Cultura.

Esparreguera

Esparreguera celebra la diada de Sant Jordi amb més de 40 parades de venda de llibres i roses repartides per diferents indrets de la vila i una programació cultural que té la literatura i la música com a protagonistes.

Les activitats culturals s’inicien a les 10 del matí amb el lliurament de premis del XVII Certamen Literari Infantil i Juvenil de Sant Jordi, que reunirà alumnat de tots els centres educatius de la vila al Teatre de La Passió i comptarà també amb la participació de l’Escola Municipal de Les Arts, el Grau Superior d’Arts Escèniques en Tècniques d’Actuació Teatral i la col·laboració dels Tallers Artístics i Culturals. De 5 de la tarda a 9 del vespre, la Biblioteca Municipal L’Ateneu acollirà la proposta familiar, “Residència dels contes macabres”,  un passeig per l’univers d’Edgar Allan Poe de la mà de la companyia El Sidral.

I a les 7 del vespre, tindrà lloc el lliurament de premis dels XXVI Jocs Florals d’Esparreguera, que es farà al vestíbul de la biblioteca i comptarà amb l’acompanyament musical del Combo de Jazz de l’Escola Municipal de Les Arts.

Martorell

A la plaça de l’Església es viu aquest Sant Jordi, la Fira del Llibre, amb una munió de parades de les llibreries locals i del voltant per triar els llibres que més us agradin, així com estands d’entitats martorellenques. Els autors locals signaran les seves publicacions i es podrà gaudir d’un parell d’espectacles familiars relacionats amb aquesta festivitat. Dijous i divendres, 25 i 26 d’abril, també s’hi gaudirà de la Fira del Llibre d’Ocasió.

Al llarg del dia, els autors martorellencs signaran les seves publicacions en el marc de la Fira del Llibre de Sant Jordi.

La Fira del Llibre es complementarà amb alguns espectacles familiars relacionats amb la Llegenda de Sant Jordi. A les 17.15h, al fossar de l’Església, es gaudirà de l’obra El veïnat a càrrec de LaBerta del Poblet. L’espectacle commemora les efemèrides d’aquest any: Àngel Guimerà, Joan Salvat-Papasseit, Montserrat Vayreda, Rosalia Guilleumas, Vicent Andrés i Estellés i els 100 anys de Ràdio a Catalunya.

I a les 18.30h, als jardins de l’Enrajolada es representarà Un món (i un munt!) de dracs, a càrrec de Tanaka Teatre. Dues princeses ben peculiars descobreixen una llibreria màgica que amaga molts secrets.

Els dies 25 i 26 d’abril, a la mateixa plaça de l’Església hi haurà la Fira del Llibre d’Ocasió, de 10.00 a 20.00h. El Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya i llibreters de Martorell ompliran la plaça per a lectors i bibliòfils, amb un ventall de preus molt variat que permetrà que qualsevol persona pugui emportar-se un volum per enriquir, complementar o començar la seva biblioteca personal.

Olesa de Montserrat

La Diada de Sant Jordi és una de les festivitats més estimades i celebrades a Catalunya, i a Olesa no és una excepció. Hi ha un ampli ventall d’activitats que ja van començar el cap de setmana del 20 d’abril i s’allargaran fins al diumenge 28.

El dia central de la festivitat, aquest dimarts 23 d’abril, està ple d’activitats concentrades principalment a la tarda, quan es preveu que hi hagi més afluència de públic degut a la jornada laboral. Tot i això, durant el dia, les tradicionals parades de llibres i roses estaran obertes al públic, així com un Punt Lila i un Punt d’Informació Juvenil. Al llarg de la tarda, entitats olesanes oferiran tallers i activitats infantils i Olesa Ràdio tornarà a muntar la carpa per emetre en directe el programa especial de Sant Jordi.

Una de les novetats d’enguany és que s’han reubicat aquestes parades i s’han incorporat nous espais, com el carrer dels Arbres i la placeta Joan Povill i Adserà on es podrà gaudir d’actuacions musicals.

Durant tot el dia la Casa de Cultura acollirà una mostra de llibres col·lecció Vila d’Olesa i, per aquells interessats en l’art,la primera mostra “Arts de Llegenda”. Aquesta és una proposta inclusiva on tothom pot participar amb creacions artístiques relacionades amb Sant Jordi. La informació sobre la mostra i les inscripcions es poden trobar a la secció d’informació d’interès de la pàgina web de l’Ajuntament.

Aquesta tarda, a les 17.00 h davant l’edifici, la Biblioteca Santa Oliva organitza un concurs amb preguntes tant per an infants com per an adults. Més endavant, a les 18.00 h, Cecscat presentarà a l’Auditori textos en braille i tinta per celebrar el centenari d’autores i autors literaris. Els acompanyarà Maria Egea al piano.

També tornarà el Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català, en la seva 32a edició, que se celebrarà a les 18.00 h a l’escenari del Parc Municipal. L’acte s’amenitzarà amb la música de la Fanfara i Taller tradicional de l’Escola Municipal de Música. Aquest concurs constarà de set premis repartits entre les cinc categories existents, cada una comprenent un rang d’edat. Els premis consistiran en xecs regal bescanviables per llibres en les llibreries d’Olesa.

Al lliurament de premis el seguirà l’entrega del premi a la persona guanyadora del Concurs de dibuix organitzat per l’Associació de Voluntaris Olesa (AVO) i l’intercanvi de poesia i rap: Micro vs Ploma. Aquesta és una activitat intergeneracional en que adults escriuran poesies que després “rapejaran” els joves.

La Diada de Sant Jordi acabarà a les 19.30 h, amb els populars tastets de gastronomia local, on hi participaran 7 locals de restauració. Aquest any s’han reubicat a l’arbreda de darrera l’Ajuntament.

Aquesta Diada de Sant Jordi també serà especial per la decoració de la façana de l’Ajuntament, que ha estat realitzada amb la col·laboració dels centres educatius locals. També destaca la proposta innovadora del dia 24 d’abril, on es pretén aturar el poble durant 15 minuts per a una lectura col·lectiva al carrer.

Finalment, tot i que seran uns dies després, també entren dins la commemoració l’acte literari de l’AVO i la ballada de sardanes de l’ACF Olesa Sardanista. La primera activitat se celebrarà el dijous 25 a les 18 h, a la Casa de Cultura; i el segon es durà a terme a la plaça de la Sardana el diumenge 28 a les 19 h.

Sant Andreu de la Barca

Sant Esteve Sesrovires

La literatura és un element essencial de la festa de Sant Jordi. El mateix 23 d’abril, els alumnes de 5è i 6è de Vinya del Sastret llegiran narracions i versos durant l’intercanvi poètic que tindran amb les persones majors al Casal de la Gent Gran. Per la seva banda, l’alumnat de 6è de La Roureda també participarà en l’intercanvi poètic al Casal de la Gent Gran i, a més, els de 5è i 6è també llegiran poemes la plaça Xic Mateu.

Durant tot el matí de la diada de Sant Jordi, la Biblioteca Municipal estarà present a la plaça Xic Mateu per presentar les darreres novetats literàries.

Al vespre, el Teatre Municipal El Casino acollirà una nova edició dels premis Sesrovirencs de l’any en les categories de persona, entitat i activitat més destacada durant l’any 2023.

Finalment, la companyia 3/5 de 15 oferirà un espectacle de titlles el diumenge 28 d’abril sobre històries i llegendes medievals. La funció començarà a les 12.00 hores a la plaça Xic Mateu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here