• Segons l’informe trimestral de conjuntura econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat, en el quart trimestre de 2023 es varen formalitzar 2.918 compravendes immobiliàries, la qual cosa implica un augment de 459 operacions respecte al trimestre anterior (o un +18,67%). Però si es fa la comparativa dels últims quatre trimestres respecte dels quatre anteriors, la retallada és del -16,9%

• Per volum absolut d’operacions, destaquen les compravendes realitzades a L’Hospitalet de Llobregat (767), Sant Boi de Llobregat (219), Cornellà de Llobregat (207), Castelldefels (178), Esplugues de Llobregat (158), Viladecans (152), Martorell (134), El Prat de Llobregat (110), Gavà (109) i Olesa de Montserrat (100)

• Segons la Generalitat de Catalunya, en els últims anys s’ha vist una lleugera recuperació dels habitatges iniciats i acabats al Baix Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat, amb una recuperació en la construcció d’habitatges nous

El Fòrum Empresarial del Llobregat ha publicat l’Informe sobre Conjuntura Econòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat corresponent al 1r trimestre del 2024.

La pujada del tipus d’interès contrau el mercat immobiliari

En el quart trimestre de 2023 es varen formalitzar 2.918 compravendes immobiliàries, la qual cosa implica un augment de 459 operacions respecte al trimestre anterior (o un +18,67%). Però si es fa la comparativa dels últims quatre trimestres respecte dels quatre anteriors, la retallada és del 16,9% en passar de 13.409 operacions a 11.144. Aquest quart trimestre és el pitjor des de 2016, quan només es van formalitzar 2.548 operacions.

Segons el Fòrum Empresarial del Llobregat, els augments del tipus d’interès (amb el qual els bancs demanen més requisits), més les incerteses macro i microeconòmiques i l’augment disparat del preu dels habitatges (per la manca dels de nova construcció) provoca que el mercat immobiliari hagi sofert la primera caiguda interanual des de la pandèmia.

Per volum absolut d’operacions, destaquen les compravendes realitzades a L’Hospitalet de Llobregat (767), Sant Boi de Llobregat (219), Cornellà de Llobregat (207), Castelldefels (178), Esplugues de Llobregat (158), Viladecans (152), Martorell (134), El Prat de Llobregat (110), Gavà (109) i Olesa de Montserrat (100). En aquesta ocasió, nou localitats han vist reduir el volum d’operacions respecte al tercer trimestre. Per altre costat, Pallejà va veure incrementat les compravendes un 145%, seguit de Sant Climent de Llobregat (+140%), Abrera (+127%), Begues (+123%) i Castellví de Rosanes (+100%).

La construcció d’habitatges creix, però és insuficient

Amb dades extretes de la Generalitat de Catalunya, en els últims anys s’ha vist una lleugera recuperació dels habitatges iniciats i acabats al Baix Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat. Després d’esclatar la “bombolla immobiliària” del 2007 i la seva rèplica en 2012, hi ha hagut una lenta recuperació en la construcció d’habitatges nous. En els últims nou anys s’han finalitzat 15.210 habitatges, dels quals gairebé 3.000 es van construir l’any 2023 (xifra que encara no arriba a les de l’any 1992 amb la “ressaca post-Olímpica”).

Últimament, amb l’increment del preu dels habitatges, nous i de segona mà, el Fòrum fa les següents apreciacions:

– Les famílies dels anys 50-70 tenien quatre o més fills, amb llars que fàcilment integraven a sis o més persones. En l’actualitat veiem com molts habitatges estan integrats per famílies de dos a quatre integrants. Això implica que la demanda d’habitatges és molt superior al relleu generacional. On hi havia una necessitat de 10 habitatges, ara és de 15 o més.

– A més a més, a la comarca del Baix Llobregat ha augmentat la població radicada al territori més d’un 5% en els últims vuit anys. S’ha passat de poc més de 600.000 a principis dels anys 90, o uns 800.000 el 2015, a més de 840.000 a principis de 2023. Aquestes persones necessiten una llar on viure. Si es fa un càlcul aproximat de quatre persones per habitatge, l’augment de població aquests últims vuit anys implica una necessitat de 10.000 habitatges.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here