Els mals resultats d’ERC el 12M, que s’afegeixen a les davallades de les eleccions  municipals i generals, han obert una crisi total dins el partit, que es va començar a concretar en l’anunci dilluns del president Pere Aragonès de que no prendrà possessió de l’acta de diputat i de que cal assumir “responsabilitats individuals i col·lectives”.

Si dimarts, Oriol Junqueras, president del partit i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts, feia pública una carta a la ciutadania expressant la seva voluntat de continuar, sembla que les pressions internes l’han obligat a rectificar. Pot haver estat un factor decisiu el comunicat de la secretaria general del partit, Marta Rovira, anunciant la seva decisió de no repetir en el càrrec. Aquest dijous, 16 de maig, quatre dies després de les eleccions al Parlament, Oriol Junqueras ha fet una roda de premsa de la que es dedueix que dimiteix com a president del partit en diferit ( la renúncia serà efectiva l’endemà de les eleccions europees del 9 de juny) i de forma provisional, ja que després d’un procés d’escolta, no descarta tornar a presentar-se en el congrés extraordinari que ERC ha convocat pel 30 de novembre.

L’ex màxim dirigent d’ERC i ex vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira, defensa en un article al “Nació” que “potser ha arribat l’hora que alguns noms passin finalment, a un segon terme, per no perjudicar més les institucions i els partits”, tota una càrrega de profunditat cap a Junqueras.

L’estabilitat d’ERC també es veu afectada  per la decisió que haurà d’adoptar sobre la presidència de la Generalitat: essent totalment impossible l’opció de Puigdemont de ser president novament ja que no hi ha majoria independentista  els republicans hauran de decidir si faciliten la investidura de Salvador Illa, del PSC, guanyador de les eleccions de diumenge, o si provoquen noves eleccions que podrien ser letals per a un partit en crisi i sense lideratges.

L’exdiputat de Cornellà de Llobregat, Joan Tardà, va apostar dimecres en el programa Café d’Idees de Gemma Nierga a la 2, perquè ERC no bloquegi la investidura d’Illa i es pugui crear una majoria d’esquerres. No va ser l’únic: també el secretari general d’UGT, Camil Ros, militant històric d’ERC, va defensar una proposta similar. Un altre sector defensa passar a l’oposició encara que això provoqui noves eleccions. El debat és obert.

Fotografia: Catalunya Press

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here