La Nit dels Museus és una esdeveniment que se celebra arreu del món en el marc del Dia Internacional dels Museus, establert pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) el 18 de maig de 1977.

Aquesta iniciativa busca sensibilitzar sobre la importància dels museus en el desenvolupament de la societat i promoure l’accés a la cultura a través d’activitats especials i l’obertura gratuïta dels espais museístics. Enguany, sota el lema “Museus, sostenibilitat i benestar”, es vol destacar el paper dels museus en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en la millora del benestar social.

Aquest 2024, la celebració del Dia Internacional dels Museus coincideix exactament amb la de la Nit dels Museus, que seran ambdues dissabte 18 de maig. La majoria dels museus obriran a les 19:00 hores fins a la 1:00 en les diverses ciutats que hi participen, que a més, s’ompliran d’activitats diverses. Al Baix Llobregat: Cornellà, Esplugues, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Sant Joan Despí

El Dia dels Museus a Sant Joan Despí

Sant Joan Despí se suma el dissabte 18 de maig a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb un conjunt d’activitats que permetran gaudir del patrimoni modernista de la ciutat. Visites nocturnes teatralitzades, itineraris i tallers que tindran com a principals protagonistes els edificis de Can Negre i de la Torre de la Creu, les dues joies arquitectòniques de Josep Maria Jujol.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Centre Jujol-Can Negre organitzarà dues sessions gratuïtes de l’Itinerari Jujol, dissabte 18 a les 11 i a les 17 hores. Durant l’itinerari, es farà un recorregut per l’obra de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí amb l’observació de les façanes de la Torre Jujol, la Torre Serra-Xaus, la casa Rovira, la porta del manyà Josep Oliver i l’església parroquial i l’entrada a l’interior de Can Negre i de la Torre de la Creu, dos edificis que són un exemple de l’enorme creativitat i talent de Jujol, un artista total. Per participar a l’itinerari, cal fer reserva prèvia al Centre Jujol – Can Negre (tel. 93 373 73 63 o correu electrònic a cannegre@sjdespi.net).

I el mateix dissabte 18, a partir de les 19 hores, començarà La Nit dels Museus a Sant Joan Despí, una iniciativa que se celebra arreu d’Europa coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. A la ciutat, el Centre Jujol-Can Negre i la Torre de la Creu estaran oberts gratuïtament des de les 19 h fins a la 1 de la matinada. El recorregut pels dos edificis estarà ambientat amb teatralització de forma que podrem conèixer alguns personatges relacionats amb la història tant de Can Negre com de la Torre de la Creu.

Per La Nit dels Museus, el Centre Jujol-Can Negre també organitza un taller gratuït de gravat. Se’n faran sessions cada 30 minuts, entre les 19 i les 23.30 h. Per participar-hi, cal fer reserva prèvia al Centre Jujol – Can Negre (tel. 93 373 73 63 o correu electrònic a cannegre@sjdespi.net).

La Nit dels Museus a Esplugues

La Nit dels Museus se celebra el pròxim 18 de maig del 2024. Els museus obriran a les 19:00 hores (o abans) fins a la 1:00 en les diverses ciutats que participen: Barcelona, Badalona, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet i Esplugues.

En el cas d’aquesta última, la ciutat baixllobregatina celebrarà a l’emblemàtic Espai Corberó aquest dissabte, una nova jornada de portes obertes. Seran visites guiades de 30 minuts en grup reduïts, de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores.

Per poder visitar el recinte, situat al carrer Església, caldrà fer reserva a través de la plataforma digital de Codetickets. La ciutadania empadronada a Esplugues podrà reservar les entrades a partir de les 9 hores de dilluns 13 de maig. El dimecres 15 la reserva s’obrirà a tothom.

A banda de la jornada de portes obertes per poder visitar l’Espai Corberó, la ciutat s’omplirà d’activitats i també obriran les portes el Museu Can Tinturé, de 10 a 14 hores i de 17 a 00 hores; així com el Museu de Ceràmica de La Rajoleta en aquest mateix horari. En aquest últim espai, durant el matí, els visitants podran gaudir d’una demostració de la tècnica de cocció de ceràmica de Rakú a càrrec de l’escola Municipal de ceràmica.

El mateix dissabte, de 21 a 22.30 hores, als jardins de Can Tinturé, es representarà l’espectacle teatral Escenes de Museu, inspirat en l’exposició Lluís Domènech i Montaner. El poder de l’escenari. Hi haurà sessions cada 15 minuts. A les 22.30 hores, el Museu de Ceràmica La Rajoleta acollirà el concert del quintet Sommeliers que serà d’accés lliure.

Cornellà, dos dissabtes d’activitats

La localitat baixllobregatina se suma enguany a la iniciativa amb cites en diversos espais, tant de dia com de nit, ja que habitualment una de les activitats que desperta major interès és obrir aquests equipaments en horaris fora del comú, en el marc de La Nit dels Museus.

Aquesta vegada, es podrà visitar el castell i la Torre de la Miranda, mentre que al Palau Mercader es realitzarà una visita teatralitzada el diumenge següent (26/05/2024), amb escenes de la vida quotidiana que podria haver-se desenvolupat fa un segle. Totes les activitats són gratuïtes.

Aquest dissabte 18 de maig de 19 a 00.30 h: Portes obertes a la Torre de la Miranda i Portes obertes a l’exposició ‘Living Room. OM3GA’, al Castell. També s’organitza l’activitat ‘Una nit al Castell de Cornellà del segle XVI’, amb portes obertes dinamitzades per conèixer la història i les característiques del Castell, acompanyats de personatges històrics.

Diumenge 26 de maig: De 10.30 a 13.30 h, en el Museu Palau Mercader, Passeu a viure el passat del Museu Palau Mercader. Es farà una jornada de portes obertes teatralitzada. Amb la col·laboració de les entitats Catalònia Teatre i Dansa i Ritme.

La Colònia Sedó d’Esparreguera

Al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, seu del MNACTEC, es programarà l’activitat “Reviu Can Sedó”, que ofereix representacions teatralitzades per reviure el passat industrial a l’antiga colònia tèxtil Can Sedó.

Foto

Olesa celebra l’esdeveniment al Centre Cultural Cal Puigjaner

El pròxim 18 de maig, el Centre Cultural Cal Puigjaner d’Olesa de Montserrat s’unirà a la celebració de la Nit dels Museus i oferirà una variada programació d’activitats gratuïtes que tindran lloc entre les 18 i les 24 h.

La programació a Cal Puigjaner inclourà diverses activitats destinades a tots els públics. A partir de les 18 h, es donarà inici a la jornada amb una degustació de productes locals coordinada pel Parc Rural de Montserrat, amb la participació dels productors olesans Celler Cadevall i embotits Segalito. Les parades gastronòmiques estaran situades al pati fins a les 24 h.

A les 18.30 h, l’animador infantil Jaume Barri oferirà una activitat per als més petits, que s’acompanyarà amb una xocolatada. Posteriorment, a les 19.30 hores, es duran a terme tallers familiars com la fabricació d’espelmes, escriptura i creació de sacs aromàtics. Aquests tallers seran impartits per artesans i l’Associació Cultural de la Festa dels Miquelets.

Per tancar la nit, a partir de les 22 h, els assistents podran gaudir dels “tastets musicals” amb actuacions en dos espais del centre cultural. Al celler, el guitarrista Pau Mainé oferirà un concert de guitarra intimista, mentre que al pati serà el torn de la saxofonista olesana Roser Monforte, acompanyada del percussionista Pepe Martínez, que tocarà instruments fets de fang.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here