La capital del Baix Llobregat, allà on la CUP no té representació municipal, és on precisament David Fernàndez, ex-diputat al Parlament, Ruth Monfort, d’Endavant Sant Feliu, i Isa Benítez, candidata número 11 per Barcelona a la llista cupaire, s’han agrupat per parlar de l’alternativa anticapitalista amb mires al 21D. A una Sala Ibèria de Sant Feliu amb un centenar de persones sentint paraules i música, Fernàndez ha aprofitat per treure el seu tarannà punyent i esmicolar la ideologia “repressiva de l’Estat Espanyol”.

Tot i així, ni ell, ni les dues altres ponents, han explotat la paraula ‘unilateralitat’. Un contrast a destacar amb el predomini del concepte a les aparicions televisives del cap de llista Carles Riera i de l’exdiputada Mireia Vehí, a Sant Boi, fa menys d’una setmana. Però no feia falta, a nivell simbòlic l’ex-parlamentari ha fet referència implícita: “Com deia Rosa Parks, ‘com més obeïm, més ens sotmetran’”.

De fet, l’acte ha encarnat una posició més reivindicativa que promocional. El també periodista i activista social, David Fernàndez, li ha donat un tarannà contextual, recuperant el seu argumentari d’arremesa contra el ‘règim del 78’. Un concepte que ja va destacar a l’entrevista amb elBaix.cat, tot definint la Transició com “un pacte que uns pocs van tancar per dalt el que molts havien obert per baix”.

En referència al projecte europeu i la relació de la CUP amb la Unió Europea, Fernàndez ha demanat cura a l’hora de discernir entre “el projecte humà d’avenç social” i el “projecte d’estats i de mercat, que és l’explotador”. De tota manera, el rebre se l’ha endut Angela Merkel, a qui ha acusat “d’aportar-nos el model de pobresa assalariada”. I, en l’àmbit laboral, no ha perdut l’ocasió de denunciar el greu estat de “l’atur juvenil i femení”, que, segons l’Idescat, són del 30,26% i el 13,49% respectivament.

Just en aquest punt és on ha posat èmfasi Ruth Monfort, una de les veus fortes d’Endavant al Baix Llobregat i que fa tan sols tres mesos presentava la campanya ‘Sobiranies, drets i autodeterminació’, denunciant, entre d’altres conceptes, “l’explotació de la dona” o les “agressions al territori, com el Pla Caufec“. Temes que ha tornat a posar sobre la taula en la ponència inaugurativa, recordant que “les decisions importants del país sempre es prenen a porta tancada, i sempre les prenen homes”.

De la mateixa manera, ha impulsat el valor de proximitat revaloritzant estructures pròximes com el Parc Agrari, al qual li ha atorgat la gràcia de “dotar de sobirania alimentària ecològica” a la comarca. I recordant els principis contraris a macro-projectes especulatoris, ha acabat reivindicant una república feminista i solidària amb els altres territoris dels Països Catalans.

En la mateixa línia del seu partit, ha demanat la implicació d’un concepte que ha plantat sobre la taula: la “internacionalització” com a tema a debat. Una idea sobre la que ha aprofundit Isa Benítez, la candidata número 11 per Barcelona, amb poques probabilitats d’entrar al Parlament, però amb un gran ànim per “mostrar que és possible una alternativa a l’Estat Espanyol”. I que la solidaritat entre pobles ha de guiar el camí de la CUP i de Catalunya per a que “la resta de col·lectius oprimits d’arreu d’Espanya comprovin que és possible”.

En definitiva, més rebuig magnànim a tot el relacionat amb la repressió espanyola que propostes concretes. Això sí, en una sola frase l’Isa Benítez ha condensat l’estratègia cupaire de cara a l’explosió del seu gran actiu: la coherència. Ha conclòs: “fent un repàs a les candidatures d’esquerres, i passant el filtre de la coherència i la credibilitat, només queda viva la proposta de la CUP”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here