Ha arribat el moment. Aquesta nit a partir de les 22:35 a TVE es decideix la guanyadora o guanyador d’Operación Triunfo 2017. I ho serà amb dos dels cinc candidats representant al Baix Llobregat. Tant Alfred (El Prat de Llobregat) com Aitana (Sant Climent de Llobregat) formen part dels tres favorits principals. Ara bé, la gran promesa, Amaia, serà l’os a rossegar.

Per afrontar les ja comunament conegudes com a ‘gales maratonianes’, els municipis baixllobregatins s’han organitzat per viure-ho amb la màxima unió popular possible. A Sant Climent, l’ajuntament ha habilitat el poliesportiu municipal per fer costat a Aitana, i al Prat, l’esdeveniment tindrà lloc a La Capsa.

I, amb l’espera com a única religió a professar a poques hores de la final, només ens queda recordar els dos temes amb els que es presenten els fills de la comarca – en el cas d’Alfred, Don’t stop the music, i en el d’Aitana, Chandelier – i fer una breu mirada enrere per recollir els millors moments dels nostres representants a l’acadèmia.

Alfred, el compositor ansiós

Estem fets de simbolismes. I amb l’emoció prenent un paper estelar en aquest darrer tram de l’Acadèmia, més encara després de ser els escollits per representar Espanya a Eurovisión, tocar parlar d’Almaia. Aquesta commixtió entre Alfred del Prat i Amaia de Pamplona. Si bé era una relació confesada entre bambolines i olorada entre mirades, al desembre va veure la seva consumació televisiva completada. Petó de cançó a cançó. I llenço perquè em toca.

Prèviament, a mitjans de novembre, havien cantat junts La La Land i el seu tema principal “City of Stars” recollint elogis a mans plenes. El diari ABC ho resumia com “la millor actuació de la història d’OT”. Setmanes més tard, a màscara ja treta, Alfred escrivia una lletra acompanyada de piano per dedicar-li a la seva companya. Un punt que val dos, perquè, a sobre, estava escrita en català. “Tot ho fas tan fàcil com petit”, cantava. I segons després, traducció personalitzada.

A hores d’ara i, passi el que passi aquesta nit, el pratenc és el representant d’Espanya per Euriovisió, i ho farà acompanyat de la seva parella sentimental actual. Una fita aconseguida gràcies a l’interpretació de Tu canción la setmana passada a la penúltima gala. Un tema escrit originalment per a ells per Raul Gómez. Almaia, amb mig camí fet només pel carisme romàntic acumulat els darrers mesos, va arrasar amb el 43% del vot popular i va treure profit d’un resultat decidit exclusivament per l’audiència. Amb un ball ara per polir, l’actuació tendra va fer l’efecte buscat i la melodia de Tu canción ja ha estat expandida a qualsevol plataforma musical.

Ara bé, com l’èxit d’audiència i connexió juvenil d’aquesta edició d’OT 2017 comporta una diametralment oposada crítica ferotge, no faltaran els que menyspreïn el talent musical d’aquest jove baixllobregatí. A això se li ha de sumar l’inestable futur augurable als denominats “triunfitos”. Per tant, plantejant-nos el pitjor dels escenaris i esfondrant la seva carrera musical, Alfred podria estar tranquil. Tots recordarem el seu amagat i aclaparant talent per a les imitacions. Minoria absoluta ho aprova.

Aitana, o la dura tasca del favoritisme

La climentona va ser una revelació. I com totes les revelacions, el difícil no ve a l’hora de ser-ho – mai a iniciativa pròpia -, sinó de mantenir-ho. Ella, però, ho ha aconseguit. Des d’un primer moment ha mostrat serenor, talent i energia a parts iguals. Això li ha valgut per no acabar nominada cap setmana i per haver estat la favorita en dues ocasions. Una distinció que ja va aconseguir a la primera gala – quin tros d’inici! – i a més, amb el que acabaria sent el seu pilar d’amistat a l’acadèmia, Cepeda. Van cantar No puedo vivir sin ti.

I, seguint la creuada del destí i la seva destral punyetera, si a la Gala 10 Aitana va tenir una de les actuacions menys afortunades rebent l’assot de la jutgessa Mónica Naranjo, a la Gala 11 la concursant responia aconseguint emocionar al jurat. La setmana d’aquella actuació maldestra, després de l’expulsió de Cepeda, Aitana va treure a passejar l’indubtable arma adolescent del plor. I Naranjo, per rebombori de les xarxes, li va retreure: “Jo vaig marxar a Mèxic amb una mà al davant i l’altra darrera, Aitana, i no vaig plorar”. A la gala següent, aquella onzena, amb el Procuro Olvidarte per bandera, el boomerang va tornar i les llàgrimes van saltar lleugerament pel rostre de la membre de la membre del jurat.

D’altra banda, i després de ser ja tot un èxit, superant fins i tot a Tu canción a Spotify amb les seves propostes per Eurovisió, no aprofundirem més en l’arxiu musical per no generar complexos als competidors. Allà on els seus detractors si podrien trobar escletxes, però, és en la vessant humorítstica. Ja que si bé va demostrar ímpetu i voluntat, no serà recordada per la gràcia dels grans mestres a l’hora d’explicar acudits. Ni per utilitzar correctament la paraula “recíproc”. Però almenys va ser adorable.

Foto de capçalera: RTVE.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here